Una proposta

Amb aquesta idea de tornar a reconnectar-nos amb la terra, podem observar com Vilanova i la Geltrú tenim poca terra disponible per plantar en el mig de la vila, perquè s'ha asfaltat molt en els darrers anys i d'altre banda les terres conreables, disponibles a la perifèria, són poques i moltes no estan aprofitades o abandonades.

Objectiu: avançar vers la Sobirania Alimentària amb participació de quantes més persones millor.

* potenciar l'activitat de petits horts i petites produccions locals de menjar (verdures, làctics, ous, etc.), que de manera no professional s’estan realitzant en la nostra vila i/o entorn proper. Aquí s'inclouen també terrats, terrasses i balcons.

* facilitar contactes a persones que estarien interessades en muntar alguna cosa de producció d’aliments però necessiten algun tipus de suport, o que estarien disposades a col·laborar en algun hort.

* al disposar de la moneda social consolidada és una eina que ens pot ajudar a anar creant una xarxa d'intercanvis de productes i de coneixements entorn la seva producció sense necessitat d'utilitzar euros.

* el primer pas seria estar en contacte en un grup de whatsapp i anar compartint i visualitzant la producció, que per petita que sigui, pugui ser un estímul per anar millorant.


* aquest bloc també és una eina per facilitar la visualització de petites “plantacions” o petits projectes casolans, per tal d'animar a quantes més persones millor, a implicar-se en el coneixement de la terra, les seves característiques i aprendre a descobrir que la terra és molt generosa, que si plantem una llavor i en tenim cura creix una planta que ens servirà d'aliment.

* aquest bloc també tindria el complement del bloc https://somnisisolucions.blogspot.com/ on s'hi van ubicant informacions trobades per Internet o que algú vol compartir per tal de d'avançar en solucions a somnis per fer-los realitat.


La moneda social "la turuta", ens pot ajudar:

Aquest any fa 10 anys que varem posar en marxa la moneda social "la turuta", per fomentar la producció local de tot allò que podem produir, principalment aliments i productes bàsics i donar vida al nostre entorn. És un saldo virtual que disposem en un compte online i que hi accedim des de l'ordinador o des del mòbil.

La finalitat de la turuta és la de facilitar els intercanvis i mantenir la moneda en el territori per seguir enriquint-lo. La turuta és com un euro local (el valor de referència és 1eu=1tt) , que aquest no marxarà de VNG.

Des del començament varem acordar de generar les turutes treballant terres i fent serveis per l'ecosistema (d'una hora de treball voluntari, en diem 10 turutes), per tant totes les turutes existents són temps que alguna persona ha treballat en un projecte social (treballant la terra o fent serveis per l'ecosistema). No és que ningú pagui a ningú, sinó que ens compensem el temps de dedicació. Les 10 turutes per compensar el temps invertit en un projecte, surten del compte del projecte i entren en el compte de la persona que ha treballat. Amb aquest saldo -virtual- ja podem intercanviar productes, serveis, coneixements i també els Oferents Professionals també poden oferir el que considerin amb turutes, normalment un %, la resta amb euros.

Més informació a: www.turuta.cat